Ilustrovana zanimljiva srpska istorija 3

Treći tom Ilustrovane zanimljive srpske istorije sadrži 43 priče, datih hronološki, od sredweg veka do savremenog doba. U njima se prepliću politička istorija, sa društvenom i ekonomskom, dajući kompletnu predstavu o srpskom narodu, njegovoj državnosti, tradiciji, običajima, navikama, simbolima. Jednom reči, ove priče pružaju značajne informacije iz srpske povesti koje treba da čine temelj svake formirane istorijske i građanske svesti.

Iz doba srednjovekovne srpske države izdvojili bismo tekstove koji govore o srednjovekovnoj medicini, zatim o odeći i nakitu vladara, vezama Srba u srednjem veku sa zapadnom Evropom, te tekst o kanonizaciji Nemanjića. Iz novovekovne istorije svojim sadržajem plene tekstovi o srpskim zadužbinarima, umetnicima, naučnicima, dobrotvorima, poput Tekelije, Kolarca, Tesle, Mileve Marić, Milana Rakića, Branislava Nušića. Sa namerom da obavesti i istakne najbitnije, ali ne i optereti čitaoce fotografijom, Nikolić vešto vodi istorijsku priču, vršeći skladan odabir podataka koje će u njih uneti.

Posebnu pažnju privlače tekstovi o najstarijoj kulturnoj ustanovi kod Srba Matici srpskoj, zatim o gradu Kragujevcu srpskoj prestonici u prvoj polovini 19.veka, te tekstovi o simbolici najvećeg hrišćanskog praznika kod Srba, Uskrsa, o prvom srpskom pozorištu, o mobama i prelima.

Svaka od priča je celina za sebe, što čitaocu daje mogućnost da knjigu čita od kraja, početka ili sredine, da, u skladu sa interesovanjem i raspoloženjem, bira tekstove za nauk i zabavu. Pisana lepim jezikom i stilom Ilustrovana zanimljiva srpska istorija Dejana Nikolića, sigurni smo, pobudiće interesovanje čitalaca za srpsku prošlost.

Obilje ilustracija čini ovo delo još privlačnijim i interesantnijim. Portreti, predmeti, dokumenta verno potkrepljuju tekst i oplemenjuju ga vizuelnom dimenzijom koja vešto privlači i zadržava pažnju. Pogodno za znatiželjnike bilo kog uzrasta i brazovnog profila, zanimljiva i po naslovu, ali i po sadržaju,nadamo se da će ovo delo postati obavezan primerak svih kućnih i drugih biblioteka, iz kojeg će mlađe generacije zavoleti istoriju, a starije nadopuniti svoja znanja.