Roman „Gazde i sluge“

Roman Gazde i sluge Dejana Nikolića je znalački izatkano književno delo koje gazdeislugeprivlači i netremice drži čitaočevu pažnju. Cela priča i njeni likovi neće vas ostaviti ravnodušnim. Nagnaće Vas na razmišljanje i probuditi Vam emocije. Ovo briljantno književno štivo otvara mnoga životna pitanja, traži i nudi razrešenja.
Ljuba i Todor, gazda i sluga, i njihovi ukućani,  stožeri su ove pripovedne proze oko kojih će se zamršeno porodično klupko nezamislivo odmotavati. Životni putevi članova njihovih i nekih drugih porodica neprestano će se preplitati. Jer putevi Gospodnji su čudni i nedokučivi. Vezujući nit selo-varoš-grad-dvor-država roman čini koloplet dobra i zla, grehova i po(d)uka, rađanja i umiranja, ljubavi i mržnje, spletki i strasti… Priča je plod veštog Nikolićevog pera, koje spaja i živote „običnog” čoveka sa životima poznatih ličnosti. Istorijski događaji su važna potka ovog romana. Sve to skupa ovom delu daje vidljivu crtu realizma. Autor, u ćosićevskom jezičko-tematskom maniru, spaja naizgled nespojivo – dvor sa udžericom, kafanu sa pozorištem, fijaker sa automobilom…
Roman je smešten u društveno istorijski okvir  20-ih godina XX veka, odnosno u doba velikih političkih previranja u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. On se vraća i na vreme kada su Srbi bili pod turskom vlašću, selili se, razvijali svoj pozorišni život, ginuli u Prvom svetskom ratu… Istorijske ličnosti: kralj Aleksandar Karađorđević, kraljica Marija, Branislav Nušić, Čiča Ilija Stanojević – samo su neki od likova čiji će se životi ukrštati sa životima čitaocu (ne)poznatih ljudi.

„Gazde i sluge” je roman za sve generacije i za sva vremena. To je književno delo čiju priču nećete zaboraviti do kraja života.

recenzent Vladimir Banković