Gostovanja

SRBIJA NA VEZI: SRPSKE KRALJICE I CARICE

Važno mesto u istoriji Srbije pripada ženama naših vladara. Njihov život i rad do danas nije dovoljno proučavan, bez obzira na to što je njihov uticaj često bio presudan prilikom vođenja unutrašnje i spoljne politike.
U emisiji vam približavamo život tri srpske kraljice iz tri vladarske dinastije: Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića.
Kakva je bila sudbina petogodišnje Simonide kojoj je detinjstvo prekinuto udajom za kralja Milutina? Da li su kraju dinastije Obrenović doprineli Turci, Srbi ili neumerena strast prema ženama? Zašto kraljica Marija Karađorđević zauzima posebno mesto među ženama naših vladara…

Kroz istorijsku priču vodi vas Dejan Nikolić, istoričar, autor knjige „Srpske kraljice i carice“.

Predavanje „Žene – Vladari u Srbiji“

U sklopu manifestacije „Dani Lajkovca“ Gradska biblioteka organizovala je predavanje publiciste i istoričara Dejana Nikolića „Dvorska i politička uloga žena vladara Srbije od 12. do 20. veka“ Na predavanju koje je održano u velikoj sali Gradske kuće, bilo je reči o suprugama srpskih vladara. Istoričar Dejan Nikolić kaže da se o nekima malo toga zna, dok su druge vladale iz senke, te da je prilikom pisanja svoje prve knjige „Svi vladari Srbije“ teško dolazio do istorijske građe. O pojedinim prvim damama države i dalje se ćuti. Nikolić je autor brojnih knjiga čija je tematika vezana za istoriju naše države.